Vanliga frågor

Fråga:

Några svårigheter med att få valpen rumsren?

Svar:

Det tar tid för valpen att bli rumsren men nyckelorden är tålamod och konsekvenstänk, alltså det beror mest på Dig hur det går. Det finns många bra knep på nätet.

Fråga:

Vi tänker sätta ett staket på en yta på tomten där hunden kan få vara lös och då behöver jag veta hur högt ett sådant staket behöver vara. Men är självklart inriktad på att ta dagliga promenader 3 ggr per dag.

Svar:

Havanaiser behöver inte höga staket. Om ni har trafikerad väg bakom staketet skulle jag ha hög staket men annars räcker minst 80 cm hög staket för en vuxen havanais.

Fråga:

Är det en skällig ras?

Svar:

Jag upplever inte rasen som skällig men det är en larmande ras, som varnar flocken när de hör eller ser något ”misstänksamt”. Jag har 5 havanaiser och en av dem har tagit på sig uppgiften att varna flocken vid ”fara”, vilket sker ganska ofta – och då hänger de andra på!

Fråga:

Kan man uppfostra havanais så att den kan springa lös under promenad i skogen?

Svar:

Definitivt! Jag har lärt mina hundar att lyda kommandot ”stanna” och det övar vi varje gång de går lösa. Ha en lång löplina som koppel tills du kan lita på din hund.

Fråga:

Är den besvärlig att klippa klorna på eller är det något man lär den på ganska tidigt stadium?

Svar:

Hur hunden upplever kloklippning beror på dig som hundägare. Det är inte svårt så var inte orolig. Klipp klorna 1gn/vecka i början och på vuxen hund varannan vecka. Klipp hellre ofta och lite än tvärtom. Om du klipper sällan tar pulpan allt större plats i klon och gör kloklippningen svårare.

Fråga:

Om jag skaffar tik, hur långa är och hur ofta infaller löpperioderna? Behöver man ha blöja inomhus?

Svar:

Havanais är en liten ras som inte blöder lika mycket som många större raser. Man kan ha ett löpskydd på sin tik inomhus de första två veckorna. Många tikar är noga med sin hygien och behöver nödvändigtvis inte ha skyddet.

Fråga:

Brukar den sova i egen korg?

Svar:

Absolut. Korgen eller hundbädden ska vara mjuk och mysig. Jag brukar slänga en hundfilt på den eftersom hundarna älskar att bädda sin sovplats.

Fråga:

Några speciella egenheter med Bichon Havanais?

Svar:

Rasen är mycket fäst vid sin människoflock och ska helst inte lämnas ensam på dagarna. Korta stunder naturligtvis, men havanais mår bäst när flocken är samlad. Det gäller även andra raser men havanais särskilt, enligt min erfarenhet.

Det är en långhårig ras och behöver regelbunden pälsvård, även om du klipper pälsen kort växer den och blir lätt tovig.

Fråga:

Pälsen klipps inte har jag förstått däremot borstas dagligen?

Svar:

Vid tovperioder kan man borsta dagligen, annars en gång/vecka.

Fråga:

Hur ofta behöver den badas?

Svar:

Badas vid behov, exempelvis varannan vecka.

Fråga:

Barnen är 6 och 8,5 år och det borde inte vara något problem?

Svar:

Viktigt att de vuxna lär barnen hur man hanterar en valp så barnen förstår att valpen inte är ett ”gosedjur”. Barn är impulsiva och inget illa menat kan ibland skrämma den eller göra den illa. Det är sånt man ska tänka på.  Men det finns inget gosigare än hund &  barn som blivit vänner för livet <3

Det är ofta barnen som vill ha hund, men det är viktigt att aldrig ge barnet ansvar för hunden. Det är vi vuxna som har ansvaret. Barnen hittar nya intressen, blir tonåringar, har mindre tid osv. och det är så det ska vara.

Fråga:

Min syster som vi umgås med en hel del har en tik. När vi ska välja hund, är det bättre eller sämre med två tikar när vi träffas eller en tik och en hane?

Svar:

Det är enklare  att ha två i samma  kön då löptider skulle eventuellt ställa till det för er. Om de är i olika  kön kan de inte träffas då tiken löper.

Fråga:

Vi har bara erfarenhet av tikar. Finns det några skillnader som man ska fundera över eller spelar det ingen roll tycker du?

Svar:

Ingen större skillnad på sättet att vara när det gäller havanaiser!

Fråga:

Har sett att andra kennlar som t ex föder upp cavalier föder upp någon speciell färg. Gör man så även med havanaiser? Föder du upp någon speciell färg?

Svar:

Helt klart är det lite modetrender även i färgerna men det spännande med havanaisernas färg är att man aldrig vet innan kullen föds vilka färger det blir. Generna spelar stor roll. T ex två vita föräldrar får vita valpar bara om många individer i linjerna bakåt har varit vita. Ofta föds olika färger och färgkombinationer i en och samma kull.

Egentligen  har rasen bara tre olika färger: vit, svart och röd. Vilken färg varje individ får beror på hur färgerna blandas, och i princip alla färger och kombinationer är tillåtna hos havanaiser.